Τρίτη, 6 Αυγούστου 2013

Tian Yu Η νεαρη εργάτρια που θα πέθαινε για το iPad σας

Η Tian Yu δούλευε περισσότερες από δώδεκα ώρες την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα. Αναγκαζόταν να μην τρώει, για να προλαβαίνει τις υπερωρίες της. Μέχρι που πήδηξε από το παράθυρο του τέταρτου ορόφου. Θα μπορούσε να είναι εκείνη που έφτιαξε το δικό σας iPhone.
Έτσι ξεκινά το δημοσίευμα της Guardian, που επαναφέρει στο προσκήνιο τις άθλιες συνθήκες εργασίας των κινέζικων εργοστασίων, με αφορμή την απόπειρα αυτοκτονίας της 17χρονης Tian Yu, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πέσει σε κώμα για δώδεκα ημέρες και τελικά να μείνει παράλυτη από τη μέση και κάτω. «Ήταν περίπου 8.00 το πρωί, όταν στις 17 Μαρτίου του 2010 η Tian Yu πήδηξε από τον τέταρτο όροφο του εργοστασίου Foxconn Longhua. Τον τελευταίο μήνα, η έφηβη εργαζόταν ασταμάτητα στον τομέα της συναρμολόγησης για προϊόντα της Apple, όπως το iPhone και το iPad» αναφέρει το ρεπορτάζ.
«Αυτό κάνουν οι 400.000 υπάλληλοι του εργοστασίου Foxconn Longhua: Παράγουν smartphones και ταμπλέτες διάφορων εταιρειών, προϊόντα που καταλήγουν σε σπίτια Αμερικανών και Βρετανών Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 υπάλληλοι της Foxconn Longhua έφτιαχναν 137.000 iPhones την ημέρα, ή περίπου 90 συσκευές το λεπτό. »
Εκείνη την χρονιά, 18 υπάλληλοι, όλοι τους κάτω των 25 ετών, αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν. Οι 14 από αυτούς πέθαναν. Η Tian Yu ήταν μια από τους "τυχερούς". Έπεσε σε κώμα για 12 ημέρες και επέζησε, αλλά έμεινε με κατάγματα στην σπονδυλική στήλη και στους γοφούς της, ενώ είναι παράλυτη από τη μέση και κάτω. Ήταν μόλις17 ετών. »
Τον Φεβρουάριο του 2010 η Yu έφυγε από το χωριό της στην κεντρική Κίνα, προκειμένου να βγάλει χρήματα για να υποστηρίξει τη φτωχή οικογένειά της. Ως δώρο, ο πατέρας της έδωσε λιγότερα από 58 ευρώ και ένα μεταχειρισμένο κινητό ώστε να μπορεί να τους τηλεφωνεί. Μετά από ένα ταξίδι περίπου 700 μιλιών, η Yu έφτασε στην Foxconn Longhua. Το εγχειρίδιο των εργαζομένων προέτρεπε: "Βιαστείτε να ακολουθήσετε τα καλύτερα όνειρά σας, για να έχετε μια υπέροχη ζωή". Μόνο που εκείνη δεν θυμάται την καθημερινότητά της ιδιαίτερα μαγευτική. Οι προϊστάμενοί της ξεκινούσαν τις βάρδιες ρωτώντας τους εργάτες «πώς είστε;». Ερώτηση στην οποία οι υπάλληλοι ήταν υποχρεωμένοι να απαντήσουν επί λέξει «καλά! Πολύ καλά! Πολύ, πολύ καλά!». Μετά από αυτό, επιβαλλόταν απόλυτη σιωπή.
Η Yu δούλευε δώδεκα ώρες την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα, χωρίς διαλείμματα για φαγητό, και με τα διαλείμματα για τουαλέτα πολύ περιορισμένα. Το παραμικρό λάθος επέσυρε φωνές από τους προϊσταμένους της, παρά το γεγονός ότι ούτε η ίδια ούτε κανένας άλλος από τους εργαζομένους δεν είχαν περάσει κανενός είδους εκπαίδευση.
Τον πρώτο μήνα, η Yu εργάστηκε για δύο συνεχόμενες εβδομάδες χωρίς κανένα ρεπό. Οι ξένοι δημοσιογράφοι που επισκέπτονται το εργοστάσιο ξεναγούνται στις ολυμπιακών διαστάσεων πισίνες και τα καταστήματά του, αλλά εκείνη ήταν τόσο εξουθενωμένη που δεν έκανε τίποτα πέρα από το να κοιμάται όταν τελείωνε τη δουλειά. Δούλευε πότε πρωινή και πότε νυχτερινή βάρδια, και κοιμόταν σε έναν κοιτώνα με οκτώ κρεβάτια. Μόλις που ήξερε τα ονόματα των συγκατοίκων της. Απομονωμένη σε μια πόλη μακριά από την οικογένειά της, αδυνατώντας να κάνει φίλους ή έστω να κοιμηθεί αξιοπρεπώς για μια νύχτα η μικρή Γιου τελικά ξέσπασε, όταν τα αφεντικά της δεν την πλήρωσαν για την εργασία ενός μήνα, λόγω κάποιου διοικητικού λάθους. Βρισκόμενη σε απόγνωση, πήδηξε από ένα παράθυρο στον τέταρτο όροφο. Η εταιρεία της όφειλε 162 ευρώ με βάση τις βασικές αποδοχές και τις υπερωρίες της, ένα ποσό που είναι περίπου το ένα τέταρτο του κόστους αγοράς του νέου iPhone 5.
Μετά την απόπειρα αυτοκτονίας, CEO της Apple, Tim Cook, έκανε συστάσεις στην Foxconn να βελτιώσει τις εργασιακές συνθήκες. Δεν έδωσε, όμως, χρήματα στην εταιρεία για να το κάνει, ούτε χαλάρωσε τους δρακόντειους όρους του συμβολαίου που επιβάλλει η Apple στην κινέζικη Foxconn».
Το γραφείο τύπου της Apple, στο οποίο η Guardian απευθύνθηκε σχετικά με το θέμα, αρνήθηκε να σχολιάσει και αρκέστηκε να παρέπεμψει στην τελευταία έκθεση για την Υπευθυνότητα των Προμηθευτών της εταιρείας. «Ένα γυαλιστερό πράγμα, που ξεκινά “τι κάνουμε για να ενδυναμώσουμε τους εργαζομένους”» σχολιάζει ο αρθογράφος.
«Έπειτα από την απόπειρα αυτοκτονίας της, η Γιου έλαβε την "ανθρωπιστική βοήθεια" του ποσού των 20.842 ευρώ από την εταιρεία, για να τη βοηθήσουν να γυρίσει σπίτι. «Ήταν σα να επρόκειτο για την αγοραπωλησία ενός πράγματος» δήλωσε ο πατέρας της. Μόνο πέρυσι, ο Τιμ Κουκ, ο CEO της Apple, έλαβε 4 εκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις των προϊόντων του αμερικανού κολοσσού».

Πηγή: Guardian
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου