Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Ήθελαν μόνο λίγο νερό...

Ήταν η πιο ζεστή εβδομάδα του χρόνου. Το μόνο που ήθελε ο Fadel Jaber ήταν λίγο νερό για την οικογένειά του. Για το Fadel, όπως και για άλλους Παλαιστίνιους που ζουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι βρύσες έχουν στερέψει. Η Ισραηλινή κυβέρνηση έχει ανακατευθύνει τους σωλήνες του νερού για να μπορούν να γεμίζουν οι πισίνες στις Ισραηλινές αποικίες, αφήνοντας οικογένειες Παλαιστίνιων όπως του Fadel χωρίς νερό.

Όταν οι Ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν το Fadel επειδή τον έπιασαν να παίρνει νερό, ο τρομαγμένος πεντάχρονος γιος του Khaled ούρλιαζε “μπαμπά, μπαμπά” καθώς τους αποχώριζαν. Αυτή είναι η καθημερινή ζωή των Παλαιστινίων που ζουν κάτω από το βάναυσο κλοιό του στρατιωτικού νόμου. Η γη τους και το νερό τους έχουν κλαπεί απ'τους κατακτητές, όπως επίσης και τα βασικά, ανθρώπινα δικαιώματα τους. Παρόλ'αυτά, μετά από χρόνια βίας και απελπισίας, ένα κίνημα γεννιέται στην Παλαιστίνη. Είναι ένα κίνημα ειρηνικής αντίστασης που αποζητά τα ίδια δικαιώματα με εκείνα που οι Ισραηλινοί έχουν ήδη εξασφαλίσει για τους εαυτούς τους: ελευθερία, αξιοπρέπεια και ένα δικό τους κράτος.

Για χρόνια τώρα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης επικεντρώνονται στους Παλαιστίνιους εξτρεμιστές, και μέχρι σήμερα, οι εξτρεμιστές, και απ'τις δύο πλευρές, έχουν καταφέρει να κάνουν το ενδεχόμενο μίας ειρηνικής λύσης να φαντάζει όλο και πιο δύσκολο. Αυτό όμως που χάνεται μέσα σ'όλο αυτό το μίσος είναι οι φωνές των καθημερινών, αγαπημένων οικογενειών, όπως αυτή του Fadel, που θέλουν απλά να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Τώρα, αυτές οι οικογένειες υψώνουν τις φωνές τους, οργανώνουν ειρηνικές πορείες, καθιστικές διαμαρτυρίες, και συνεργάζονται με Ισραηλινούς ακτιβιστές για δικαιοσύνη και ελευθερία. Ως απάντηση, ο Ισραηλινός στρατός τους πετάει στη φυλακή, χτυπάει τους διοργανωτές και αρπάζει παιδάκια από τα κρεβάτια τους.

Το κείμενο είναι συνοδευτικό της πρωτοβουλιας που ανέλαβε η Alice και η ομάδα AVAAZ
To ζήτημα όμως είναι ότι ο μακροχρόνιος πόλεμος εντείνει τα φαινόμενα αυτά σε αυτή την γωνιά του πλανήτη. Ο κύκλος της βίας δεν έχει τέλος και τα παιδιά αυτά δεν μεγαλώνουν με τις καλύτερες προυποθέσεις...
Η AVAAZ προτείνει μια λύση για να ανατραπεί το κλίμα "για να αλλάξουμε την ιστορια", όπως απέτυχαν να την αλλάξουν οι ΗΠΑ, η ΕΕ ...
Υπάρχει ελπίδα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου