Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013

Η Δημοκρατία (και πάλι) στο απόσπασμα

Επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας και τα κόμματα έσπευσαν να διακηρύξουν την πίστη τους σε αυτή.
Η ΝΔ δεν παρέλειψε να ευλογήσει τα γένια του ιδρυτή της, παρόλο που δεν κούνησε ούτε το μικρό του δακτυλάκι για να βγει η χώρα από το γύψο της επταετίας.
Μιλούν για παθογένειες που αναπτύχθηκαν μετά.... για τις οποίες ΔΕΝ έβαλε το δακτυλάκι του ο ιδρυτής και όλη η παράταξη, να υποθέσουμε; 
Μιλούν για εθνικό συμφέρον, για τη σωτηρία της πατρίδας....για την αναγέννηση...

Ο ΣΥΡΙΖΑ αφού αποτίει φόρο τιμής στους αγωνιστές, με αντιμνημονιακή ρητορική αντιγράφει τα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ του 74-81, προτρέποντας να "ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τους λαούς σε όλη την Ευρώπη για μια κοινωνία δίκαιη, ειρηνική, δημοκρατική και σοσιαλιστική"

Το ΠΑΣΟΚ υπερασπίζεται το έργο του υποστηρίζοντας ότι "η Μεταπολίτευση με όλες τις στρεβλώσεις και τις παθογένειές της, ταυτίστηκε με τις σημαντικότερες και προοδευτικότερες κοινωνικές αλλαγές και κατακτήσεις του λαού μας, με ραγδαία ανάπτυξη και ευημερία, με εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου...".


Όμως σε ποιόν απευθύνονται; Με μεγάλη ευθύνη των ιδίων -του ΣΥΡΙΖΑ προεξάχοντως- κλόνισαν τα θεμέλια των θεσμών και της εμπιστοσύνης των πολιτών στο σύστημα.
Πως μπορεί να μιλά κάποιος για θεσμούς- αναγέννηση -δημοκρατία μια κυβέρνηση, της οποίας έχει να συνεδριάσει το Υπουργικό συμβούλιο από τη στιγμή που συστάθηκε; (από τον ανασχηματισμό)
Πως μπορεί να υποστηρίζει ότι θα τα υπερασπιστεί η αντιπολίτευση όταν δεν λειτουργεί ούτε η ίδια με τους κανόνες του κοινοβουλευτισμού;
Το κλειδί για την Δημοκρατία είναι η συμμετοχή. Η καθημερινή ενεργή συμμετοχή του πολίτη.Ο μόνος που μπορεί να "σώσει" τη χώρα είναι οι πολίτες της. Συμμετέχοντας στην πολιτική, κλείνοντας την τηλεόραση, φεύγοντας από τον καναπέ, διαβάζοντας ένα βιβλίο, βγαίνοντας στον δρόμο και μιλώντας με τον κόσμο. Όση απογοήτευση, πίκρα, απόγνωση και να υπάρχει,  υπάρχει και λύση και αυτή είναι η πραγματική Δημοκρατία. Και επειδή η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, υπάρχει και η λαϊκή εντολή που είναι το ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Επειδή κάθε λαός δικαιούται να αποφασίζει για το μέλλον του.
Ποιός το αντέχει;
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου