Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Comandante Che Guevara

Σαν σήμερα, στις 9 Οκτωβρίου 1967, δολοφονήθηκε στη ζούγκλα της Βολιβίας το παγκόσμιο σύμβολο της επανάστασης, ο Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα.

Στην υπόθεση εμπλεκόταν και η CIA, που παρείχε στον βολιβιανό στρατό όλη την απαραίτητη βοήθεια για να στηθεί η διαβόητη ενέδρα εναντίον του, που θα οδηγούσε στη σύλληψη του Τσε και των λιγοστών συντρόφων που είχαν παραμείνει στο πλευρό του.

Το πρωινό της 8ης Οκτωβρίου, ο βολιβιανός στρατός περικύκλωσε τον Γκεβάρα και τους μόλις 16 άντρες του που κρύβονταν σε έναν ξηροπόταμο, τον Quebrada del Churo. Στις 1:10 μ.μ. άρχισαν να ανταλλάσσουν πυρά, που ανάγκασε τους επαναστάτες σε διάσπαση.

Κατά τη διάρκεια της ένοπλης μάχης, ο Γκεβάρα χτυπήθηκε από σφαίρα στο αριστερό του πόδι. Παρά τον τραυματισμό του, προσπαθούσε να διαφύγει όταν και τελικά αιχμαλωτίστηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες μετέφεραν τον αιμόφυρτο Τσε σε σχολείο της πολίχνης La Higuera, όπου και ανακρίθηκε.
Οι διαταγές του προέδρου της Βολιβίας όμως, ήταν σαφείς: ο Γκεβάρα έπρεπε να εκτελεστεί. Το μεσημέρι της 9ης Οκτωβρίου 1967, ο λοχίας Mario Teran, αξιωματικός του βολιβιανού στρατού που προσφέρθηκε οικειοθελώς να εκτελέσει τον Τσε, τον γάζωσε με ημιαυτόματο όπλο. Ο Γκεβάρα έπεσε νεκρός σε ηλικία 39 ετών.

Ο Τσε έχοντας θυσιάσει οικογένεια κι αξιώματα για την επανάσταση και τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο για την Ανθρωπότητα έγινε το σύμβολο της επανάστασης παγκόσμια.
Δεν επέτρεψε να φθαρεί από την εξουσία και θα παραμείνει ένας "αιώνιος νέος", ένας  μαχητής ενάντια σε κάθε είδους καταπίεση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου